Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de gesprekken of onderhandelingen tussen partijen begeleidt teneinde vanuit hun werkelijke belangen tot gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale resultaten te komen.
Voorwaarde voor Mediation is dat u bereid bent met de andere partij te praten over de kwestie. Enkele basisuitgangspunten voor mediation zijn:
Mediation iets voor u? Doe een zelftest.
Deze test is afkomstig van www.rechtspraak.nl en wordt door de mediation-functionaris van het gerecht gebruikt. U kunt er ook uw voordeel mee doen. Meer weten of een afspraak maken? Bel naar 0487-540110 of mail naar info@lucida.nl.
Bij het begin van de mediation wordt de mediation overeenkomst besproken. Hierin zijn belangrijke zaken als de vertrouwelijkheid, de vrijwilligheid en de onpartijdigheid van de mediator opgenomen. Ook wordt een aantal overige afspraken besproken ten aanzien van het mediation proces.
Aan het einde van de mediation wordt in het geval een oplossing is gevonden (en dat is in circa 90% van de zaken), een vaststellingsovereenkomst gemaakt. Dit is een privaatrechtelijke overeenkomst en niet vrijblijvend.
Tijdens de mediation kan "alles" gezegd worden, voorstellen worden gedaan e.d. zonder dat u daaraan gebonden bent, dit alles valt ook onder de geheimhouding. Zodra u beiden een handtekening onder de vaststellingsovereenkomst hebt gezet, bent u hieraan gebonden. Het is tenslotte de meest optimale oplossing voor beide partijen, waar u ook beiden voor gekozen hebt!
De voordelen van mediation: