Wat is echtscheidingsmediation?
Een scheiding kan vredelievend en in 'overeenstemming' met elkaar verlopen, maar helaas komt het ook vaak voor dat er bij een van de of beide partners onderling veel strubbelingen ontstaan, waar onder meer verdriet, boosheid en onmacht een rol kunnen spelen. Hierdoor wordt men uitgedaagd op zowel emotioneel en sociaal, als financieel en juridisch vlak. Bij echtscheidingsmediation ligt de focus op het in gesprek gaan met elkaar, in plaats van in strijd tegenover elkaar staan. Bemiddeling helpt impasses te doorbreken en creëert nieuwe mogelijkheden om met elkaar te onderhandelen en goede oplossingen te vinden.
Mogelijke vragen tijdens een echtscheiding
Een echtscheiding gaat niet vanzelf, er zijn nu eenmaal bepaalde zaken die u dient te regelen. Het kan voorkomen dat dit vragen bij u oproept waar u geen antwoord op heeft. Vragen als:
- Welke afspraken zijn er mogelijk met betrekking tot alimentatie?
- Hoe ziet de invulling van een goed werkend ouderschapsplan eruit?
- Moet de gezamenlijke woning worden verkocht?
- Hoe ziet de scheidingsprocedure eruit?
- Hoe wordt de gezamenlijke inboedel verdeeld?
Zo zijn er nog meer belangrijke onderwerpen waarvan u wellicht genoodzaakt bent hierover na te denken. Bekijk daarom vooral ons volledige overzicht van belangrijke onderwerpen bij een echtscheiding.
Basisuitgangspunten echtscheidingsmediation
Mediation is zeer geschikt is om (ouder)relaties naar behoefte te herstellen dan wel relaties op een positieve wijze af te sluiten. Het biedt een bijna 100% zekerheid van slagen in het geval beide partners kiezen om hun (echt)scheiding vorm te geven via mediation. Om een mediation-traject succesvol af te ronden, zijn er (wel) een aantal basisuitgangspunten waaraan moet worden voldaan. Zo dienen beide partners uiteraard bereid te zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Zonder gesprek is er immers ook geen mogelijkheid om tot passende afspraken te komen. Andere uitgangspunten zijn:
- Mediation is op vrijwillige basis. Beide partners zijn dan ook te allen tijde vrij om het traject te beëindigen.
- Onze mediators dienen gedurende het hele proces neutraal en onpartijdig te handelen.
- Door een professionele en gestructureerde aanpak zorgen wij ervoor dat alle voor u relevante onderwerpen besproken worden.
- We besteden aandacht aan de communicatie tussen de partners.
- De achterliggende belangen van beide partijen wegen altijd zwaarder dan de ingenomen posities.
- Zolang de grenzen van de wet- en regelgeving onaangetast blijven, is het mogelijk zelf invulling te geven aan de te maken afspraken.
Hoe ziet een mediation-traject eruit?
Alvorens het mediation-traject start, wordt met u eerst de mediationovereenkomst besproken. Belangrijke onderwerpen als vertrouwelijkheid en vrijwilligheid zijn hierin opgenomen. Tevens worden in dit document overige afspraken omtrent het mediation-traject vastgelegd.
Bij mediation streven wij ernaar een vertrouwelijke en veilige sfeer te creëren, wat uitnodigt om alles bespreekbaar te laten zijn. Wij moedigen dan ook iedereen aan om vrijuit te spreken. In deze 'omgeving' is het eenvoudiger om gezamenlijk tot de juiste afspraken te komen. En dat is zeer belangrijk. U wilt immers ook in de toekomst nog steeds achter de gemaakte afspraken kunnen staan.
Bent u samen tot een overeenstemming gekomen, dan wordt dit vastgelegd in een echtscheidingscovenant. Heeft u samen minderjarige kinderen, dan wordt er tevens een ouderschapsplan opgesteld. Beide documenten dient u te ondertekenen, waarna deze worden ingediend bij de rechtbank. Na beschikking van de rechtbank, volgt de akte van berusting. U kunt nu uw echtscheiding inschrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie, waarmee uw scheiding een feit is.
Niet getrouwd, maar wel uit elkaar?
Zijn u en uw partner niet getrouwd, maar heeft u wel besloten om uit elkaar te gaan? Ook dan zijn er zaken waar bepaalde afspraken over gemaakt moeten worden en waarbij begeleiding van een mediator wenselijk is. Zo kan het voorkomen dat er, naast de afspraken in een samenlevingsovereenkomst, er nog meer punten zijn die besproken, afgesproken en vastgelegd moeten worden. Het kan ook zijn dat u geen samenlevingsovereenkomst heeft, maar wel afspraken wenst te maken over de eventuele kinderen, financiën en dergelijke.
Is er sprake van geregistreerd partnerschap met kinderen, dan is een convenant en een uitspraak van de rechter altijd noodzakelijk.
Zelftest
Bent u niet helemaal zeker of een mediation-traject iets voor u is? Met de zelftest van www.rechtspraak.nl ontdekt u of mediation een manier is om uw conflict op te lossen. Deze test wordt mede gebruikt door de mediation-functionaris van het gerecht. Ga bij het invullen niet af op wat de ander al dan niet denkt, maar ga uit van uw eigen gevoel.
Een relatiegesprek of relatiecoaching
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u of/en uw partner nog twijfels hebben over of een echtscheiding de juiste oplossing is. In dat geval kunt u relatiecoaching overwegen. Wij geven u graag handvatten die u kunt toepassen om eventuele uitdagingen in de toekomst zelfstandig met uw partner op te lossen.
Contact
Gaat u scheiden en wilt u hiervoor de hulp van onze mediators in Nijmegen inschakelen? De mediators van Lucida staan voor u klaar. Vul onderstaand contactformulier in of bel 0487-540110 voor meer informatie over onze diensten of het maken van een afspraak.