Wat doet een arbeidsmediator?
Mediation onder begeleiding van een arbeidsmediator is een vorm van conflictbemiddeling waarbij u samen met de wederpartij op zoek gaat naar een duurzame oplossing. Een arbeidsmediator zal u nooit afspraken opleggen, maar kijkt samen met u welke oplossing het meest wenselijk is.
Tijdens het traject zal de arbeidsmediator in één of meerdere gesprekken proberen tot de kern van het conflict te komen om zo een oplossing te vinden waar beide partijen het mee eens zijn. In tegenstelling tot een juridische procedure, kunt u met mediation zelf de oplossing vormgeven.
Basisuitgangspunten voor mediation
Om de mediation te laten slagen, is het belangrijk om te weten dat er een aantal basisuitgangspunten zijn.
Vrijwilligheid
Kiest u voor mediation, dan doet u dit compleet vrijwillig. Dit betekent dat u te allen tijde het traject kunt verlaten. Daarnaast kan de mediation alleen worden aangegaan als u en de andere partij bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan.
Vertrouwelijkheid
Voordat de mediation begint, zullen alle partijen een mediationovereenkomst tekenen. Hierin staat onder andere dat de onderwerpen die tijdens de mediation worden besproken vertrouwelijk blijven. Het is niet toegestaan om de gesprekken met derden te delen. Door deze geheimhouding kunnen de betrokkenen vrij met elkaar praten, zonder dat ze bang behoeven te zijn dat de inhoud van de gesprekken wordt gedeeld met anderen.
De rol van de arbeidsmediator
Tot slot is het erg belangrijk dat de arbeidsmediator compleet onafhankelijk en onpartijdig is tijdens het mediationtraject. De mediator heeft de taak om het gesprek tussen de partijen te faciliteren en zorgt ervoor dat iedereen gehoord wordt.
Het mediationtraject
Om gezamenlijk een oplossing te zoeken en te vinden waar ieder zich in kan vinden, zullen er tijdens het traject verschillende stappen genomen worden:
- Voorafgaand aan de mediation wordt u geïnformeerd over de gang van zaken tijdens de mediation;
- Zodra alles bekend is, kunt u al dan niet instemmen om aan het traject deel te nemen;
- Zijn alle partijen akkoord, dan wordt er gezocht naar het gezamenlijk belang en de wensen in het algemeen;
- Er worden mogelijke oplossingen gezocht die zoveel mogelijk aan alle belangen tegemoetkomen;
- Tot slot wordt er gekozen welke oplossing het best passend is. Dit wordt vervolgens vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Voordelen van mediation
Kiest u voor mediation in plaats van een gerechtelijke procedure, dan merkt u de volgende voordelen:
- Een mediationtraject bestaat meestal uit één of enkele gesprekken, die desgewenst snel kunnen worden ingepland, waardoor het traject veel sneller wordt afgerond dan een gerechtelijke procedure.
- De kosten voor mediation zijn over het algemeen een stuk lager.
- Bij mediation kunt u zelf de oplossing vormgeven. Bij een gerechtelijke procedure wordt er door de rechter een beslissing opgelegd.
- Mediation is informeel, waardoor de verstandhouding tussen de partijen goed blijft of op een prettige manier kan worden afgesloten.
Bent u benieuwd of mediation u kan helpen? Doe dan de zelftest van www.rechtspraak.nl. Wilt u een intakegesprek plannen met een arbeidsmediator? Dit kan eenvoudig door te mailen naar mail@lucida.nl of te bellen naar 0487-540110.